EQUI VIAD test

Zijn jij en je paard fit? Zo ja waar baseer  je dat dan op?
TT&S biedt een test aan die de mate van conditie meet van ruiter en paard. De test duurt minder dan een uur en kan met twee combinaties tegelijkertijd gedaan worden.

Voor wie is de test?
Van serieuze amateur wedstrijdrijder tot topsporter. Ideaal voor spring, cross en endurance maar zeker ook nuttig voor dressuur ruiters.
Na de test krijg je een voorlopige uitslag, via mail krijg je een document toe gestuurd met de uitslagen en hoe je je zelf en je paard conditioneel kan verbeteren. Helemaal gericht op jou test waardes

Om de conditie en anaerobe drempel te bepalen kiezen wij voor de EQUI-VIAD test.

De EQUI-VIAD test is een aangepaste VIAD (Vermoedelijke individuele Anaerobe Drempel) test speciaal voor paarden.
Deze test is een sub-maximaal test, wat wil zeggen dat er niet tot het uiterste van het kunnen van paard en ruiter wordt gegaan. Een maximaal-test geeft veel nare bijverschijnselen zoals spierpijn en mogelijke blessures door het overvragen van het paard.

Het doel van de VIAD test is inzicht krijgen in het aeroob functioneren door middel van een geprotocolleerde tempoduurtraining. De test geeft informatie over de galopsnelheid waarbij het afvalproduct lactaat nog nauwelijks aan de orde komt (vermoedelijke grenswaarde: circa 4 mmol/l).

De test bestaat uit een reeks galopseries die opbouwend is in snelheid en waarin tijdens de vierde of vijfde serie het anaerobe proces de kop op steekt. Deze vijfde serie is dus net in de verzuring om vast te stellen dat het tempo van de anaerobe drempel daar net onder ligt (in de vierde serie dus). Afhankelijk van de conditie van het paard zijn 3, 4,5 of 6 series van een kilometer nodig om de test uit te voeren.

Als controle dient de galopsnelheid en de herstelpols. Immers, indien de ruiter na een bepaalde galopserie, van een kilometer, niet meer herstelt, dan is er sprake van onder andere een anaerobe verstoring.

Het regelmatig herhalen van deze test geeft een indicatie hoe de basisconditie er voor staat. Het is daarmee een uitstekende aanwijzing hoe de basisconditie er voor staat.

Combideal
Na een test wil je natuurlijk je trainingen gaan verbeteren. Het is mogelijk om een polar hartslagband voor paard en ruiter te huren voor een periode van twee maanden. Tijdens die huur periode verstuur je wekelijks je trainingen middels ap naar TT&S en krijg je feedback over je trainingen.

Na twee maanden testen we weer opnieuw, met als doel een fittere combinatie!

Deze test is mede ontworpen door Wim de Looff van ruitertraining fysio Veere.

www.ruitertrainingfysioveere.nl